Saturday, May 11, 2013

PRU13: Satu analisa peribadi - Pengundi Hantu.

As salam,

Sudah lama saya tak menulis di dalam blog ini. Kesibukan terhadap berbagai2 perkara. Alhamdullillah Malaysia baru sahaja tamat PRU. Samada keputusannya seperti yang kita jangkakan / harapkan ataupun tidak, itu adalah pendapat masing-masing.

Tidak dapat tidak, PRU mempunyai kaitan dengan kestabilan sesebuah negara. Ada negara yang selepas PRU tapi huru-hara. Ada negara yang selepas PRU, kerajaan yang dipilih ditumbangkan dengan pelbagai cara. Ada negara yang sebelum PRU lagi sudah huru-hara.

Maka saya mengambil keputusan untuk menulis sedikit sebanyak mengenai politik secara am. Saya akan cuba untuk menulis dari sudut yang tidak berpihak, akan tetapi untuk menjadi tidak berpihak secara mutlak adalah mustahil. Ini kerana jika penyokong parti A adalah satu pihak, penyokong parti B adalah pihak yang lain; maka yang berpendirian untuk berada di tengah-tengah adalah pihak yang ketiga.

Oleh itu saya akan cuba untuk bersikap sejujur mungkin tanpa terlalu berat sebelah akan tetapi sudah tentu kecondongan untuk berpihak itu tidak dapat dielakkan. Maka saya memilih untuk berpihak kepada anti-fitnah. Tidak kira di mana-mana pihak.

Untuk kali ini, saya akan memberikan pendapat peribadi mengenai isu pengundi hantu. Sudah semestinya isu yang paling hangat yang popular setiap kali PRU di Malaysia. Ketika ini isu pengundi hantu sedang rancak dimainkan di laman2 sosial dan media internet. Ada lagi beberapa isu tetapi saya akan fokuskan kepada pengundi hantu ini dahulu.

Adakah mungkin BN menggunakan pengundi hantu pada PRU13 ini?

Jawapannya. Mungkin, tapi amatlah sukar. Malahan adalah tindakan membunuh diri bagi BN. Akan saya huraikan di bawah. Jika anda tidak bersetuju dengan pendapat saya tadi, itu adalah pilihan anda akan tetapi adalah baik jika anda membaca analisa2 dari pihak2 yang tidak selari dengan aliran fahaman politik anda supaya anda boleh berfikir dengan lebih dalam.

Tidak perlu menjawap jawapan A, B atau C. Tidak juga perlu memberitahu sesiapa apa yang anda putuskan. Hanya perlu membaca dan berfikir sejenak. Kerana kita ini adalah umat akhir zaman, di mana fitnah menjadi semakin mudah disebarkan. Sedar ataupun tidak, kadangkala kita juga secara percuma menyampaikan fitnah-fitnah yang kita sendiri pun tidak tahu siapa pemulanya.

Ini adalah huraian kenapa saya berpendapat bahawa teramatlah sukar jika BN ingin menggunakan "khidmat" pengundi hantu.

1) Serangan "pengundi hantu" terhadap BN telah lama bermula.
Anda ingat bila masa PRU atau PRK yang isu pengundi hantu tidak diangkat sebagai isu utama? Tidak? Ini adalah kerana isu pengundi hantu ini adalah isu yang sudah dikira "wajib" setiap kali PRU/PRK. Malahan isu ini telah bermula semenjak zaman anwar ibrahim masih di dalam UMNO.

2) Penglibatan pelbagai pihak bagi menjayakan rancangan pengundi hantu.
Ini bukan hanya bermaksud kerjasama antara BN, SPR dan Polis; malahan lebih luas dari itu. Mari kita fikir sejenak cara pengundian pada PRU13.

-Pengundi sudah mendaftarkan nama dan di dalam senarai pengundi di tempat yang khusus.
-Pengundi mempunyai kad pengenalan.
-Pengundi memasuki kawasan pengundian yang dikawal oleh polis. Malahan ada "pemerhati" sukarelawan dari pakatan rakyat.
-Pengundi membuat semakan awal untuk menentukan saluran pengundian. Antara 3-4 orang yang membuat semakan.
-Pengundi memasuki saluran pengundian. Ada 3 orang yang akan membuat semakan tambahan, mengecat jari, menyerahkan kertas undi. Juga terdapat wakil dari calon yang bertanding memerhatikan proses semakan hingga selesai pengundian.
-Pengundi yang telah dicat jari beredar.

Proses ini adalah mengikut pengalaman saya mengundi tempoh hari. Jumlah petugas mungkin berbeza mengikut kapasiti atau kepadatan penduduk. Sekarang kita andaikan jika seorang warga Myanmar yang ingin diupah untuk menjadi pengundi hantu.

a) Adakah warga asing tersebut kenal siapa yang menjadi ahli politik pada parti yang mana? Adalah dimaklumkan (sehinggakan menjadi bahan jenaka) bahawa warga asing ini, Perdana Menteri Malaysia pun mereka tak kenal, tetapi diupah oleh BN untuk memenangkan BN.

Nampakkah anda ironinya? Warga asing bukan sahaja tak kenal, malahan mungkin tidak ambil tahu siapakah ahli politik di dalam negara kita ini. Saya yakin mereka hanya kenal anggota-anggota beruniform seperti polis, imigresen dan sebagainya kerana anggota-anggota beruniform di seluruh dunia pasti ditakuti oleh sesiapapun yang berstatus warga asing.

Jika pemimpin-pemimpin negara yang popular pun mereka tidak kenal, apakah kemungkinan bagi mereka untuk mengetahui siapa yang mewakili parti atau pertubuhan apa? Adakah pengupah mereka akan berbaju parti? Itu pasti tindakan bodoh, malahan mungkin taktik untuk mengumpan dengan niat memfitnah.

Pernahkah anda ingat peristiwa ketika PRU/PRK yang lepas di mana heboh seketika di akhbar alternatif dan media internet mengenai beberapa rumah menerima salinan fotostat wang di dalam sampul yang tertulis (lebih kurang) "Terima kasih kerana mengundi Barisan Nasional". Adalah kerja bodoh meletakkan salinan fotostat wang yang meminta orang ramai mengundi BN. Itu memang nak cari nahas. Memang ada yang mempercayai bahawa BN "menipu" bakal pengundi dengan mengepil wang palsu, tapi jika difikirkan secara waras, ini adalah kerja pihak yang ingin memfitnah BN.

Berbalik pada pengundi hantu. Ada yang menceritakan bahawa pengundi hantu ini dibayar kurang dari apa yang dijanjikan untuk mengundi BN, dan kad pengenalan disediakan pada pengundi-pengundi hantu ini.

Sudah semestinya pengundi hantu (jika wujud) dibayar secara tunai. Yang menjadi persoalan adalah bagaimanakah mereka di bayar. Adakah sebelum atau selepas mengundi.

Apa bukti yang diperlukan oleh si pembayar untuk memastikan bahawa pengundi hantu tersebut telah melaksanakan tugas? Pastinya si pembayar tidak akan tahu siapakah yang benar-benar akan diundi oleh pengundi hantu tersebut kerana hanya pengundi sahaja yang boleh memasuki saluran mengundi. Maka secara waras, si pengundi tersebut perlu dicalit jarinya dan menyimpan slip kertas undi sebagai bukti.

Jika pengundi hantu dibayar sebelum mengundi, maka si pembayar mengambil risiko si pengundi hantu tidak melaksanakan tugas seperti yang diharapkan. Si pengundi hantu boleh lari, atau tertangkap oleh anggota penguatkuasa, atau lebih dahsyat, ditangkap oleh "pemerhati sukarela" pakatan rakyat. Jikalaupun si pengundi hantu berjaya memasuki saluran pengundian, dia mungkin memangkah parti yang lain.

Pengundi hantu tersebut pertamanya perlu beratur untuk semakan awal. Di kebanyakkan tempat, terutamanya di kawasan dap bertanding, ramai warga Malaysia yang berbangsa india muslim, sikh malahan anak cindia (campur cina india) yang menjadi mangsa "tapisan" "pemerhati sukarela" yang telah bersedia dengan kemungkinan pengundi hantu dari Bangladesh. Ini tidak termasuk si pengundi hantu perlu "hati kering" untuk berhadapan dengan pihak penguatkuasa seperti polis yang berkawal sepanjang pengundian.

Katakan si pengundi hantu berjaya lepas halangan pertama. Dia kemudian perlu pergi ke semakan awal untuk nama dan kad pengenalan untuk mengetahui saluran pengundian. Di sini persoalannya, adakah kad pengenalan yang diberikan sudah didaftar? Adakah gambarnya telah ditukar kepada si pengundi hantu? Jika mengikut cerita pro-pr, kad pengenalan diberikan hanya untuk mengundi kemudian perlu dipulangkan semula. Jika kad pengenalan tersebut telah didaftar, adakah dia dihantar ke tempat pengundian DUN/Parlimen yang betul? Adakah nama di dalam kad pengenalan itu sesuai dengan raut muka pengundi hantu itu? Jika ada salah satu persoalan di atas yang jawapannya adalah "tidak", maka pengundi hantu tersebut memerlukan tuah, ataupun memerlukan si pemeriksa semakan awal yang seramai 3 orang itu untuk "bekerjasama" dengan pengundi hantu tersebut. Harap anda boleh tangkap maksud saya.

Baiklah, katakan si pengundi hantu terlepas proses semakan awal dengan apa cara sekalipun dan telah diberitahu saluran yang perlu dia pergi untuk mengundi. Di saluran pengundi itu, si pengundi hantu perlu pergi ke petugas yang menyemak senarai pengundian menggunakan kad pengenalan yang dibekalkan kepadanya. Di sini petugas akan menyebut nama dan nombor kad pengenalan si pengundi hantu dengan kuat supaya wakil calon bertanding boleh membuat semakan silang terhadap si pengundi. Oh, anda terlupa di dalam saluran pengundi ada wakil-wakil calon bertanding?

Di sini si pengundi hantu perlu menghadapi dugaan yang sama seperti di atas, akan tetapi dengan cabaran tambahan iaitu berhadapan dengan wakil-wakil calon yang sentiasa ingin mencari kesalahan parti lawan, lebih-lebih lagi yang melibatkan pengundi hantu. Persoalan di sini, adakah wakil-wakil calon bertanding tidur? Atau leka membuat perkara lain? Agak mustahil kerana dikhabarkan bahawa di kawasan yang ditandingi dap, wakil-wakil dari dap malah menyediakan lampu picit oleh kerana bersedia untuk kemungkinan "black out". Bagaimana mereka boleh tahu jika akan ada "black out"? Wallahu a'lam.

Andainya si pengundi hantu berjaya mendapatkan kertas undi. Maka berkemungkinan besar setiap petugas termasuk wakil-wakil calon telah "bekerjasama" dengan baik. Maka di sini terpulang kepada si pengundi hantu untuk menentukan arah tuju kepimpinan negara. Mungkin dia telah menghafal lambang dacing.

Selesai mengundi, si pengundi hantu perlu berjumpa si pembayar ataupun wakil si pembayar untuk memulangkan kad pengenalan yang telah disediakan. Jika bayaran dibuat setelah selesai tugas pengundi hantu untuk mengundi, maka si pengundi hantu perlu menunjukkan bukti seperti jari yang dicalit serta memberikan slip kertas undi. Akan tetapi itu belum cukup membuktikan bahawa si pengundi hantu telahpun mengundi BN.

Tugasan pengundi hantu selepas. Duit bertukar tangan. Maka di keputusan PRU13, keputusan BN lebih teruk walaupun undi kepada UMNO meningkat. Lebih banyak kerusi parti komponen seperti MCA, Gerakan dan MIC tumbang dari 2008.

Demi undi keputusan yang tidak menarik ini, BN perlu membuat kerja "harakiri" di dalam situasi kerajaan BN senantiasa dipersalahkan oleh warga mahupun pihak2 antarabangsa. Adakah ianya berbaloi? Atau persoalan yang lebih tepat lagi, adakah ianya perlu?

Berkemungkinan, yang lebih mudah, ada pihak2 tertentu ingin menjerat kerajaan BN, mengupah pihak-pihak tertentu dengan memberitahu "pengundi hantu" ini telah dibayar oleh BN. Jika mereka tertangkap, lebih baik. Mudah kan?

Ini belum lagi kita berbicara tentang jumlah pengundi yang diperlukan, dinisbahkan dengan jumlah wang yang perlu dilaburkan, serta jumlah pihak-pihak yang perlu terlibat demi menjayakan rancangan gila ini.

Ingatlah, kita berada di zaman fitnah. Dengan sekali klik, kita boleh menyumbang kepada penyebaran fitnah. Berfikirlah secara waras. Jangan menjadi tentera dajjal secara sukarela.

No comments:

Post a Comment